Metabolizmayı hızlandırabilen takviyeler bu işlemi termojenez ile yapmaktadırlar. Termojenez metabolizma hızlandırmayı vücutta ısı artışını sağlayarak gerçekleştirmektedir. Metabolizmayı hızlandıran takviyelere bakacak olursak:
Kafein, termojenezi artırmaktadır. Obezite ile alakalı yapılan bir çalışmanın makalesinde altı farklı çalışma, insanların günlük minimum 270 mg dozunda kafein aldıklarında daha fazla kalori yaktığı belirtilmektedir. Diyete daha fazla kafein eklemeden önce doktor ile konuşulmalıdır. Kafein kaynaklarının kalori bakımından yüksek olmamasına dikkat edilmelidir. Örneğin çok fazla şekerli kahve ve chai çayı içmeniz sonucunda kendinizi kilo alırken bulabilmeniz olasıdır.
Kapsasin, acı bibere acılığı veren bir maddedir. Acı biberin özü de denilebilir. Beyin hücrelerinden endorfin hormonunun salgılanmasına yol açar. Doğal bir ağrı kesicidir vücutta mutluluk ve iyilik halini oluşturmaktadır. Kilo vermeyi teşvik edici özellikte olabileceğine dair göstergeler bulunmaktadır. Kapsasin ile alakalı yayınlanan 20 araştırma çalışmasının bir incelemesi, kapsaisinin yakılan kalori miktarını günde yaklaşık 50 kalori artırabileceğini göstermektedir. Uzun vadeli kilo vermede yardımcı olabilmektedir. Mutfakta baharat olarak tercih edilerek kullanılabilir.
L-Karnitin, vücudun yağı enerjiye dönüştürmesine yardımcı olan bir amino asit türevidir. Bunu yağ asitlerini hücrelerin mitokondrisine taşıyarak yapmaktadır. Bazı anti-obezite faydaları da bulunmaktadır. Vücut bunu karaciğer ve böbreklerde üretirken, ette, süt ürünlerinde, kuruyemişlerde ve baklagillerde de bulabilirsiniz. Ayrıca takviye gıda olarak da üretimi ve satışı mevcuttur.
Krom Pikolinat: Vücudun az miktarda kullandığı bir mineraldir. Kromun insülin hormonunun işlevine katkı sağlayan ve karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında etkileri bulunmaktadır. Kilo verimini desteklemekte ve kan şekeri kontrolüne destek olabilmektedir. Fakat Krom Pikolinat’ın yapılan çalışmalar sonucunda kilo verimi yada metabolizma hızlandırma üzerine kesin bir etkisi saptanmamıştır.
Konjuge Linoleik Asit (CLA): Kilo ve yağ kaybını teşvik etmeye yardımcıdır. Bazı öğünlerde fazla kaçırılan yemeğin sonucunda bu fazla yemeğin yağa dönüşümünü engelleyebilmektedir.
Yeşil Çay: Bu çayda bulunan kateşin ve kafeinin kilo korumaya yardımcı olabilmektedir. Düzenli kullanımda kandaki LDL, trigliserit ve total kolestrol seviyelerini düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır. Yağ yakımı ve metabolizmayı hızlandırmaktadır. Stresi de azaltmaktadır.
Resveratrol: Doğal ve önemli bir antioksidandır. Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda yağ yaktığı gözlemlenmiştir. Lipoprotein metabolizmasını düzenleyerek kalp krizinin önlenmesine etki etmektedir. Daha yoğun ve sık antrenman yapma yeteneğini artırmaktadır.
Protein açısından zengin gıdalar: Birkaç saat metabolizma hızını artırmaya yardımcı olabilir. Vücudun onları sindirmek için daha fazla enerji kullanmasını isterler. Bu durum TEF, gıdanın termik etkisi olarak bilinmektedir. Vücudun kas kütlesini tutmasına yardımcı olarak kilo kaybı sırasında sıklıkla görülen metabolizma düşüşünü azaltır. Ayrıca daha uzun süre tok kalmanızı sağlayarak fazla yemeyi önler.
Demir, Çinko ve Selenyum açısından zengin gıdalar: Sağlıklı bir metabolizmanın korunmasına yardımcı olan tiroidinizin düzgün çalışmasını sağlar.
Şili biberi: Acı biberlerde bulunan bir bileşik olan kapsaisin, metabolizmayı ve yağ oksidasyonunu biraz artırmaya yardımcı olabilir.
Baklagiller ve bakliyat: Metabolizma hızlandırıcı özelliklere sahip olduğu düşünülen protein, lif ve belirli amino asitler bakımından yüksektir.
Baharatlar: Zencefil, cennet taneleri ve kırmızı biber vücudun daha fazla kalori veya yağ yakmasına yardımcı olabilir. Etkileri kişiden kişiye değişebilir.
Kakao: Yüksek kalorili ve yüksek yağlı besinler tüketenler için belirli metabolizma hızlandırıcı özelliklere sahip olabilmektedir.
Elma sirkesi: Metabolizmayı hızlandırabilmektedir. Fakat bunun kesinliği için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Hindistan cevizi yağı: Kullanılan diğer yağları az miktarda hindistancevizi yağı ile değiştirmek metabolizmayı hızlandırabilir ve vücudun göbek yağından kurtulmasına yardımcı olabilir.
Su: Metabolizma hızını geçici olarak artırabilir. Fakat etkileri geçicidir ve kişiden kişiye değişebilmektedir.
Deniz yosunu: Deniz yosunundaki bazı bileşikler metabolizma hızının yavaşlamasını önlemeye yardım edebilmektedir.
Metabolizmayı hızlandırmanın tek yolunun yiyecekler olmadığı da bilinmelidir.
BESLENME
İLGİLİ YAZILAR