Zengin içeriği ve pratik kullanımı ile vazgeçemediğiniz GPN Whey Mix şimdi şasede! Alışılmışın dışında ve eksiksiz tamamlanmış bir egzersiz için yanınızdan ayırmayacaksınız.
İçeriğinde bulunan;
PROTEİN
Canlı sisteminin olmazsa olmaz organik bileşiğidir. Amino asitlerin birbirine bağlanması sonucu oluşmaktadır. Açlık anında en son tüketilen bileşiklerdir. Takviye olarak kullanılan protein kas kütlesini artırmak, egzersizi daha kaliteli hale getirerek iyileştirmek, performans artırmak amaçlı kullanılmaktadır. Direnç egzersizi ve dayanıklılık egzersizi negatif bir protein dengesi oluşturabilir. Negatif protein dengesi demek protein sentezinin protein yıkımından daha az olmasıdır. Bu durum vücutta hem egzersiz öncesi hem de egzersiz sonrasında eğer yeterli düzeyde amino asit bulunmuyorsa kas israfı ve yapılan egzersizden oluşan kas deforme ve hasarının geç iyileşmesi meydana gelebilir.
Protein alımının çok düşük olduğu durumlarda, pozitif bir nitrojen dengesi (besinler ile alınan nitrojenin kabedilen nitrojenden fazla olması)nin sürdürülmesine rağmen maksimum kuvvet ve zayıf kütle kazanımlarına erişilemez. Bu yüzdendir ki, birçok insan ve özellikle sporcular, antrenman ve / veya yarışmalardan kaynaklanan ek ihtiyaçları karşılayabiilmek ve vücudu amaca uygun işleyişe getirebilmek için protein takviyeleri tüketmektedirler.
Whey Protein çoğunlukla beta laktoglobulin, alfa laktalbümin, sığır serum albumini (BSA), immunoglobulinler (IG), glikomakropeptid (GMP, whey protein üretimi peynirden geliyorsa) ve proteoz peptondan oluşmuştur.
Beta laktoglobulin, esansiyel ve dallı zincirli amino asitlerin bir kaynağı olmasının yanı sıra, proteinin doğal sekansı içinde inaktif olan, ancak in vivo (canlı içinde) veya in vitro (laboratuvar ortamında) enzimatik hidroliz yoluyla salınabilen biyolojik olarak aktif peptitlerin önemli bir kaynağıdır. Serbest bırakıldıktan ve emilimi sağlandıktan sonra, bu peptitler insan sağlığında antihipertansif, antioksidan ve antimikrobiyal işlevlerle önemli roller oynayabilmektedirler.
Alfa laktalbümin, beyin işlevini geliştirdiği ve stres ve depresyonu hafifletmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Triptofan açısından zengin bir aminoasit olduğu için zengin α-La kaynaklı bir diyet triptofanın diğer nötr aminoasitlere oranını artırır ve bu durum da beyin serotonin içeriğini artırabilir.
BSA, terapötik potansiyelini araştıran sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır ve fonksiyonel gıdalardaki uygulaması araştırılmamıştır.
IG, fizyolojik işlevi vücutta bağışıklık sağlamaktır.
GMP, fenilketonüri hastalarının tolere edebileceği birkaç amino asit kaynağından biridir çünkü saf GMP fenilalanin içermez.
Daha yüksek protein alımı demek, kas ve kuvvet gelişimi için avantaj demektir.
Whey (peynir altı suyu) proteini, takviye kaynakları dışındaki diğer protein kaynaklarına göre daha yüksek konsantrasyonda esansiyel amino asitler içeren, hızla sindirilen, emilen ve kullanılan yüksek kaliteli bir proteindir ve eşdeğer veya daha büyük bir kazein dozuna kıyasla kandaki amino asit konsantrasyonlarını arttırır ve kas protein sentezini uyarır. Whey protein hem kısa vadeli hem de uzun vadeli gıda alımını etkileyen tokluk sinyalleri sağlamaktadır. Bu sayede vücut ağırlığının düzenlenmesine katkıda bulunabilecek fonksiyonel bir gıda bileşeni potansiyeline sahiptir.
BCAA
Üç dallı zincirli bir amino asittir. Lösin, İzolösin ve Valin amino asitlerinden oluşmaktadır. BCAA bu amino asitlerin dallı karbon atomları konfigürasyonları sebebi ile dallı zincirli amino asitler olarak adlandırılmaktadır.
Amino asitler proteinlerin yapı taşıdır. Amino asitler ya vücutta üretilir (esansiyel olmayan amino asitler) ya da dışarıdan diyet ve takviye ile temin edilmesi gerekir (esansiyel amino asitler).
BCAA’lar esansiyel amino asitlerdir yani vücutta üretilmezler. İnsan kas dokusunda bulunan proteinin üçte birinden fazlasını oluşturmaktadırlar. Diğer amino asitlerden ayrıcalıklıdırlar çünkü karaciğer tarafından parçalanmazlar kas içinde metabolize edilirler.
BCAA’lar;
Hızlı emilirler aktif dokulara (esas olarak kas) çabuk ulaşırlar.
Uzun süreli egzersizde kasların çalışması için yakıt kaynağı sağlar.
Özellikle Lösin kas protein sentezini başlatır ve protein parçalanmasını engeller.
Uzun süreli egzersiz sırasında yorgunluğu geciktirir
Düzenli olarak alındığında aerobik ve anaerobik performansı i̇yileştiri
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Yalın kası korur (kaslarınız i̇çin sigorta!)
Kas protein sentezini teşvik eder
Egzersize bağlı kas ağrısını ve hasarı azaltır
GLUTAMİN
Proteinin yapı taşı olmasının yanı sıra bağışıklık sistemi ve bağırsak sağlığının da önemli bir parçasıdır. Vücut tarafından en bol üretilen amino asitlerdendir ama bazı durumlarda şartlı esansiyel bir hale gelerek dışardan takviye ve diyet ile alınması gerekmektedir.
Glutamin;
Kas ağrısını azaltabilir.
Yoğun egzersiz sonrası iyileşmeyi sağlayabilir.
Bağışıklık sistemini düzenleyebilir ve güçlendirebilir.
Bağırsak sağlığı için önemlidir.
KREATİN
Kas hücrelerinde doğal olarak bulunan bir maddedir. Performansı artırmak için bir numaralı takviyedir. %95’i kaslarda fosfokreatin olarak depo edilir.
Ağır kaldırma ve yüksek yoğunluklu egzersiz sırasında kasların enerji üretmesine yardımcı olur.
Kas kütlesini ve gücünü artırabilir.
Egzersiz performansını yükseltir.
ATP üretimini artırır.
Geliştirilmiş hücre sinyali etkisi ile kas onarımına ve kas büyümesine yardımcı olacak sinyalleri artırabilir.
Anabolik hormonları yükseltir.
Hücre hidrasyonunu artırır.
Kas yıkımını azaltır.
Miyostatin seviyelerini düşürerek kas büyümesinin yavaşlamasını veya tamamen durmasını engeller.
Beyindeki fosfokreatin depolarını artırarak beyin sağlığını iyileştirebilir.
TAURİN
Taurin vücutta doğal olarak oluşan bir amino sülfonik asittir. Oldukça güvenilirdir ve uygun dozlarda alındığı takdirde bilinen hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır.
Hücrelerde uygun hidrasyon ve elektrolit dengesini korur.
Yorgunluk ve kas yanmasına neden olan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
Egzersiz sırasında yağ yakımını artırır.
Kasları hücre hasarı ve oksidatif stresten korur.
Yakıt olarak yağ kullanımını artırarak yağ yakımını destekler.
Egzersiz performansını iyileştirir.
Sindirimde önemli rol oynayan safra tuzlarının oluşturulmasında etkili olabilmektedir.
Hücrelerdeki kalsiyum gibi mineralleri düzenler.
Merkezi sinir sistemi (MSS) ve gözlerin genel işlevini destekler.
Antioksidan fonksiyonunu ve bağışıklık sistemini düzenler.
Hayvan deneylerinde Taurin, kasların daha fazla ve daha uzun süre çalışmasına neden olmasının yanısıra kasların kasılma ve güç üretme yeteneğini artırmıştır.
Fare çalışmalarında egzersiz esnasında yorgunluğu ve kas hasarını azaltmıştır.
KARBONHİDRAT
En önemli besin maddelerinden biridir. Egzersiz (özellikle yüksek yoğunluklu egzersiz) sırasında iskelet kaslarının kasılması için tercih edilen bir substrattır. Çalışan kaslar için ana substrat karbonhidratlardır. Enerji üretimi için temel bir yakıttır.
Egzersiz sırasında karbonhidrat alımı yorgunluğun başlamasını geciktirebilir.
Uzun süreli egzersiz performansını plazma glukoz konsantrasyonlarını koruyarak yada yükselterek ve yüksek karbonhidrat oksidasyon oranlarını sürdürerek artırır.
Daha kısa süreli fakat daha yoğun egzersiz yapımında merkezi sinir sistemini olumlu yönde etkileyerek performansı iyileştirir.
Kas yapımında önemli rol oynar.
Egzersiz boyunca kan şekeri seviyesini korur.
Diyetinizde yeterli ve sağlıklı bir karbonhidrat alımı yapmıyorsanız sağlıklı kilo alımı için karbonhidrat takviyeleri uygun dozlarda kullanılmalıdır.