Multipower %100 Pure Whey Protein 2000 Gr (Çikolata)
Multipower Whey 2000 g 67 servis olan toz formda bir üründür. Whey protein türevlerinin üçünü birlikte barındırmaktadır. %80 oranında protein temini sağlayabilmektedir. Birincil protein kaynağı izole peynir altı suyu proteinidir. Diğer kaynaklar ise Konsantre Whey Proteini ve Hidrolize Whey Proteinidir. Her servis 24 g protein, 5,7 g BCAA ve 3,8 g Glutamin içermektedir. Enerji salınımı ve protein metabolizmasını destekleyebilmek amacı dahilinde B6 vitamini ile zenginleştirilmiştir.
Proteinler vücudun yapıtaşlarıdır. Sporcular egzersiz yapamayanlardan farklı bir kategoriye girmektedirler ve bu sebeple protein ihtiyaçları egzersiz yapmayanlara oranla daha yüksektir. Sporcular egzersiz sırasında parçalanan kası onarmak, yeni kas inşası ve glikojen formda karbonhidrat depolamayı optimize edebilmek için protein kullanmaktadırlar. Diyet ile alınan protein yetersiz kaldığı zaman takviye gıdalara başvurulmaktadır. Fakat bütün proteinler aynı etkiyi göstermezler. Proteinin türevleri bulunmaktadır. Bunlar Whey (Konsantre, izole, hidrolize), Kazein, Et (Beef) ve Soya Proteinidir. Genellikle peynir altı suyu kullanılarak üretilirler. Bu proteinler diğer protein türlerine göre daha yararlı etki göstermektedirler. Peynir altı suyu proteini hızla emilen birçok esansiyel amino asit içermektedir. Whey protein de bir peynir altı suyundan üretilen protein türevidir. Süt, peynir veya yoğurt işlendiğinde altta kalan sıvıya peynir altı suyu denmektedir. İşlenmeden önce sütte bulunan proteinin yaklaşık %20’lik kısmı sindirilebilirliği yüksek olan peynir altı suyudur ve geriye kalan yaklaşık %80’lik kısmı ise sindirimi daha yavaş olan kazein proteinlerinden oluşmaktadır.
Peynir altı konsantresi protein konsantrasyon tayin yöntemleri kullanılarak elde edilen bir whey protein türevidir. Yeterli miktarda protein konsantresine ulaşıldıktan sonra elde edilen sıvı, ağırlıkça yaklaşık %80’ e kadar protein içeren peynir altı suyu konsantresi oluşturabilmek adına kurutma işlemine tabi tutulabilmektedir. Kurutulmuş konsantre Whey Proteim tozunun kalan yaklaşık %20’lik kısmı karbonhidrat ve yağ içermektedir.
Peynir altı izolatları daha yüksek oranda protein bileşimine sahiptir. Neredeyse laktozsuz, karbonhidratsız ve yağsız bir whey protein türevidir. Emilim hızı konsantre proteine göre daha yüksektir. En az %90 protein oranına sahip olabilmektedirler. Özellikle iki ayırma yöntemi yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İyon değiştirici reçineler kullanarak ayırma ve mikrofiltrasyon ve ultrafiltrasyonun bir kombinasyonu olan membran filtrasyon yöntemidir. Kullanılan yöntemler maliyeti yüksek yöntemler olduğu için konsatre proteinden daha yüksek fiyatlarda tüketiciye sunulmaktadır.
Peynir altı hidrolizeleri ise %100 ya da %100’e yakın protein bileşimine sahiptir. Laktoz, karbonhidrat ve yağ içermemektedir. Emilim hızı diğer whey türevlerine göre en yüksek olan protein türevidir. Laktoz intoleransı olanların kullanımına uygundur. Kullanılan yöntemler endüstriyel boyutlarda yüksek maliyeti olan ürünler olduğu için tüketicilere daha yüksek fiyatlarda sunulmaktadır.
Whey protein tadı tek başına içilebilir düzeyde olmadığından farklı aromalar kullanılarak hazırlanıp tüketiciye sunulmaktadır. Laktoz intoleransı olan bireyler kullanırken mutlaka doktora danışmalı ve dikkatli olmalıdırlar.
Whey protein kas gücünü, kas yapımını artırmasının yanı sıra egzersiz performansını iyileştirir, performans süresini uzatır ve kas gücünü artırır. Kas gelişiminin yapı taşı olan protein ve aminoasitleri barındırır. Anabolik hormonların salınımını uyarabilir ve artırabilir. Biyoyararlanımları oldukça yüksektir, vücut tarafından çok hızlı olarak emilir ve kas dokusunda oldukça konsantre şekilde olan ve çalışan kasları besleyebilmek ve protein sentezini uyarabilmek için kullanılan yüksek konsantrasyonda dallı zincirli amino asitler olan BCAA’ları içermektedir.