Glutamin kanda ve diğer vücut sıvılarında doğal olarak ve en bol miktarda bulunan serbest aminoasittir. Kaslarda da en yaygın bulunan amino asittir- iskelet kasının %61'inden fazlası Glutamin'dir. %19 azottan oluşur ve azotun kas hücrelerinize primer yani birincil taşıyıcısıdır.
Glutamin ürünü, glutamin üreten bir bakterinin kullanıldığı fermantasyon sonucu üretilmektedir. İki farklı formda bulunmaktadır: L-glutamin ve D-glutamin. Daha önce de bahsettiğimiz gibi gıdalarda ve takviyelerde bulunan form L- formudur.
Beslenmeyi iyileştirmek ve insanların birçok hastalık ve hastalığın tedavisi sonrasında oluşan komplikasyonlarından kurtulmasına yardımcı olmak amacıyla kullanılmaktadır.
Glutamin, özellikle stres zamanlarında, bağırsak fonksiyonuna, bağışıklık sistemine ve vücuttaki diğer önemli işlemlere yardımcı olmaktadır.
Vücuttaki birçok farklı hücreye "yakıt" (azot ve karbon) sağlanması da önemli işlevi vardır. Ameliyattan veya travmatik yaralanmadan sonra, yaraları onarmak ve hayati organları çalışır durumda tutmak için azot gereklidir. Bu azotun yaklaşık üçte biri glutaminden gelir.
Glutamin, diğer amino asitler ve glukoz (şeker) gibi vücuttaki diğer kimyasalları yapmak için gerekli bir aminoasittir
Vücuttaki protein depolarını korumaya yardımcıdır.
Egzersiz sırasında ve sonrasında yorgunluğu veya kas ağrısını azaltabilirler.
Vücut kasların yapabileceğinden daha fazla glutamin kullanıyorsa (yani stres zamanlarında), kas kaybı olabilir bu durumda dikkat edilmelidir.
Yoğun antrenman sırasında, vücutta Glutamin seviyeleri büyük ölçüde azalır, bu da dayanıklılığı ve iyileşmeyi azaltır. Glutamin seviyelerinin normale dönmesi 6 gün kadar sürebilir ve Glutamin protein sentezinde kilit bir rol oynar bu yüzden yoğun antrenmanlarda glutamin takviyesi almak önemlidir.
Yapılan çalışmalar, L-Glutamin takviyesinin anti-katabolizma etkisi ile kas parçalanmasını en aza indirebileceğini ve protein metabolizmasını iyileştirebileceğini göstermiştir.
Optimum performans için vücudun her bir bölümüne glutamin gereklidir.
Spor ile uğraşanlar özellikle vücut geliştiriciler hastalıklara karşı daha hassastırlar, glutamin takviyesi de bağışıklık sistemi için son derece önemlidir.
Pek çok protein takviyesi bir miktar L-Glutamin içermektedir. L-Glutaminin dozuna dikkat etmeniz için aldığınız takviyelerin etiketlerini okumanız önemlidir.
L-Glutamin tozu almanın en iyi zamanı sabah, egzersiz yaptıktan sonra ve yatmadan öncedir.
Çalışmalar Glutamin’in olumsuz yan etkisinin olmadığını tespit etmiştir. Yine de midenizin rahatsız olmaması açısından aldığınız dozlara önem gösterin.
Mutlu, sağlıklı, spor dolu günler diliyoruz.
Biyokimyager H.K.
SUPPLEMENT
İLGİLİ YAZILAR